Soms is het voor een goede bedrijfsvoering noodzakelijk om te herstructureren of te reorganiseren. Dat kan ertoe leiden dat je afscheid moet nemen van een deel van je werknemers.
Als werkgever kun je het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst met de werknemer op te zeggen als sprake is van bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden. Deze bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden kunnen onder meer bestaan uit: een slechte financiële positie, werkvermindering, organisatorische veranderingen/reorganisatie, technologische veranderingen, beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten, bedrijfsverhuizing of een combinatie van een van deze zaken.
Ontslag & reorganisatie
Een succesvolle reorganisatie vereist diverse stappen. Om te beginnen is het belangrijk om te beoordelen of een procedure bij het UWV kansrijk is.
Aan de hand van deze beoordeling kan een reorganisatieplan worden opgesteld. Dit kan een goede hulp zijn bij het verkrijgen van inzicht in de situatie. Het helpt bovendien om alle benodigde informatie op een rijtje te krijgen voor de vervolgstappen die genomen moeten worden.
Daarna is het tijd voor actie. Indien aanwezig wordt de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging betrokken. Als je afscheid wilt nemen van meer dan 20 personeelsleden, moet een melding van collectief ontslag worden gedaan. Wil je nog met werknemers in overleg over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, dan doe je er goed aan om eerst een voorlopige UWV aanvraag in te dienen. Kom je er met je werknemers niet uit, dan zal uiteindelijk een UWV procedure gestart moeten worden.
Juridische ondersteuning
Hooglander kan jou als ondernemer ondersteunen bij een mogelijke herstructurering en/of reorganisatie. Om iedere ondernemer een passend aanbod te kunnen doen, leren wij je eerst graag goed kennen. Zo kunnen wij jou een passend voorstel doen en voorkomen we dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.
Het is mogelijk dat wij enkel de kans van slagen beoordelen, maar wij kunnen ook de volledige reorganisatie uit handen nemen, zodat jij je bezig kunt houden met andere zaken. De mate van ondersteuning bespreken we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze arbeidsrecht specialisten.
Wij helpen met:
Een transparant proces, dat vinden wij belangrijk.
De doelen van Hooglander
Een ondernemer wil ondernemen! Wij als Hooglanders maken dat zo makkelijk mogelijk. Wij begrijpen dan ook dat je snel, duidelijk en vooral ook goed geholpen wil worden. Directe lijnen, zonder gedoe. Neem eenvoudig contact met ons op!
De mensen van Hooglander
Net als jij, vermijden we liever conflicten dan ze op te moeten lossen. Daarom leren we jou graag echt kennen, spreken we duidelijke taal en delen we proactief onze kennis. Toch procederen? Maak kennis met ons team, wij staan er voor je!
Veelgestelde vragen
Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!
Veelgestelde vragenIn je arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen jou en jouw werknemer. Met de implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is de informatieverplichting van de werkgever uitgebreid.
Als een zieke werknemer niet aan zijn re-integratieverplichting voldoet, heb je als werkgever meerdere mogelijkheden om dit af te dwingen.
Opschorting van het loon kan worden opgelegd wanneer de werknemer weigert voorschriften op te volgen die tot doel hebben dat de werkgever de informatie ontvangt die nodig is om het recht op loon tijdens ziekte vast te stellen. Oftewel wanneer een werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften.
De wettelijke opzegtermijn van de werkgever is afhankelijk van de duur van het contract. De opzegtermijn voor een contract voor onbepaalde tijd is afhankelijk van de lengte van het dienstverband van de werknemer.
Nee, het is niet toegestaan om een lopende arbeidsovereenkomst zomaar achteraf eenzijdig aan te passen. Dit is óók niet zomaar toegestaan als een beding hierover in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Het is natuurlijk wel toegestaan om een aanpassing in onderling overleg te doen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!
Veelgestelde vragen