Vakgebied

Agri & Food

Hooglander helpt jou als boer of tuinder met alles wat je bezig houdt. Heb je vragen over stikstof, transitie, duurzaamheid, mestregelgeving of andere milieuvraagstukken? Samen gaan we zorgen voor een toekomst! Even sparren aan de keukentafel? Wij komen graag naar je toe!

Boer houdt gegevens van zijn vee bij

Kies een onderwerp

Boer houdt gegevens van zijn vee bij

Hooglander helpt je graag met goed juridisch advies van boerenverstand naar boerenkracht! Onze Agri & Food Hooglanders zijn gespecialiseerd in het agrarisch recht en hebben ervaring op het erf. Zo weten ze wat je bezig houdt en kunnen ze in duidelijke taal uitleggen wat jij het beste kunt doen. Ook delen we kennis met andere agrarische adviseurs. Zo heb jij één geluid en één aanspreekpunt.

Afspraak maken 088 0034 300 06 5981 0728 info@hooglander-advocaten.nl

Grote maatschappelijke opgaven vragen om actie!

Boeren en tuinders staan voor enorme uitdagingen, zoals de energietransitie en het verminderen van stikstofuitstoot. De vraag naar duurzaam produceren is actueler dan ooit. Maar oplossingen moeten niet alleen duurzaam zijn, ze moeten ook toekomstperspectief bieden voor de bedrijven. Daarnaast zorgen wereldwijde ontwikkelingen voor onzekerheid in de voedselvoorziening. Voedselzekerheid blijft van cruciaal belang. Hierin spelen de Nederlandse boeren en tuinders een wereldwijde rol. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld!

Turbulente tijden en overheidsmaatregelen

Recente overheidsmaatregelen schetsen de contouren van aanpak, maar brengen ook complexe juridische vraagstukken met zich mee. Innoveren, verplaatsen en uitkoop zijn opties, elk met hun eigen uitdagingen. Het belang is groot, vooral voor (familie)bedrijven met diepe wortels in hun omgeving. De grens tussen bedrijf en privé is dunner dan ooit.

In deze turbulente tijden staat stikstof hoog op de agenda. Veel agrarische bedrijven worden geraakt door maatregelen rondom Natura 2000 gebieden. Hooglander begrijpt de complexiteit van deze kwesties en biedt juridisch advies op maat, van ervaren advocaten met diepgaande kennis van de agrarische sector en de voeten in de klei.

Verbouwen, verduurzamen of innoveren?

De sector staat niet stil! De keuze is reuze wanneer je wil verbouwen, verduurzamen of innoveren.  Hoe maak je een duurzame keuze die ook écht werkt? Of wil je jouw bedrijfsactiviteiten verbreden, maar past je bestemmingsplan hier nog niet bij? Hooglander helpt! Wij zijn jouw gids in de juridische wereld en helpen je met sparren over jouw toekomst, het uitwerken van brieven en contracten en het contact met de omgeving, provincie of gemeente. Bij ons krijg je niet alleen juridisch advies wanneer je het nodig hebt, maar ook wanneer je het niet verwacht. We staan klaar, altijd.

De doelen van Hooglander

Een ondernemer wil ondernemen! Wij als Hooglanders maken dat zo makkelijk mogelijk. Wij begrijpen dan ook dat je snel, duidelijk en vooral ook goed geholpen wil worden. Directe lijnen, zonder gedoe. Neem eenvoudig contact met ons op!

boeken

De mensen van Hooglander

Net als jij, vermijden we liever conflicten dan ze op te moeten lossen. Daarom leren we jou graag echt kennen, spreken we duidelijke taal en delen we proactief onze kennis. Toch procederen? Maak kennis met ons team, wij staan er voor je!

Hooglanders Advocaten maakt ondernemen zo makkelijk mogelijk voor jou!

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!

Veelgestelde vragen

In de Omgevingswet geldt het begrip ‘inrichting’ niet meer. Dit is vervangen door ‘milieubelastende activiteiten’. In sommige gevallen geldt nog wel een vergunningplicht, maar soms ook niet meer. In dat laatste geval hoef je meestal niks te doen. Ook kan een gemeente nu meer zelf regelen (zoals luchtkwaliteit, geur en geluid), waardoor de regels per gemeente kunnen verschillen.

Voor het uitbreiden van een veehouderij zijn verschillende aspecten van belang. Ten eerste moet worden gekeken naar de bestaande vergunningen. Past de uitbreiding daarbinnen, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Intern of extern salderen kan helpen om de stikstofdepositie van de uitbreiding naar beneden te brengen. Ook kunnen mitigerende maatregelen in sommige gevallen een oplossing bieden. Het verschilt echter per situatie of, en zo ja, welke verzachtende maatregelen voldoende zijn.

In een omgevingsplan kan rekening worden gehouden met geur, waarbij goed gemotiveerd moet worden dat er een aardappelloods op die plek mag komen te staan.

Sinds 29 mei 2019 zijn PAS-melders niet langer toegestaan. PAS-melders moeten dus ook gewoon een vergunning aanvragen. Dit is natuurlijk erg vervelend, omdat het lastig is om aan zo’n vergunning te komen. Zonder vergunning moet je in principe stoppen met je activiteiten. Gelukkig zijn er inmiddels uitspraken van de Raad van State bekend waarin is gezegd dat niet altijd handhavend hoeft te worden opgetreden. Dit is afhankelijk van de omstandigheden en de motivatie. Laat je dus goed voorlichten door een goede advocaat.

Een gemeente mag soms een vergunning (geheel of gedeeltelijk) intrekken, bijvoorbeeld als er gedurende een jaar (voorheen drie jaar) geen gebruik is gemaakt van de vergunning. Gemeenten zijn hiertoe niet verplicht; meestal zal er beleid zijn wanneer een vergunning wel of niet wordt ingetrokken. Het intrekken van een vergunning is een besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt, maar vaak word je al eerder in de gelegenheid gesteld om je zienswijze naar voren te brengen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt ons gemakkelijk appen, bellen of mailen. We helpen jou dan zo snel mogelijk verder met een persoonlijk antwoord!

Veelgestelde vragen

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen over onze mogelijkheden of wil je graag vrijblijvend kennismaken? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan