We zien vaak dat werkgevers een relatiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst. Met een relatiebeding kun je voorkomen dat de werknemer gedurende een bepaalde periode na afloop van de arbeidsovereenkomst zakendoet dan wel contact onderhoudt met (potentiële) relaties. Maar wat als een werknemer na afloop van de arbeidsovereenkomst vraagt om een concrete lijst van relaties die vallen onder het relatiebeding? Moet je hier dan gehoor aan geven?
Een lijst van relaties die vallen onder het relatiebeding; moet je die als werkgever met de werknemer delen?
We zien vaak dat werkgevers een relatiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst. Met een relatiebeding kun je voorkomen dat de werknemer gedurende een bepaalde periode na afloop van de arbeidsovereenkomst zakendoet dan wel contact onderhoudt met (potentiële) relaties. Maar wat als een werknemer na afloop van de arbeidsovereenkomst vraagt om een concrete lijst van relaties die vallen onder het relatiebeding? Moet je hier dan gehoor aan geven? In dit artikel leggen we je dit uit aan de hand van een gerechtelijke uitspraak.
Wat was het geval?
De werknemer werkte als accountmanager bij de werkgever. De arbeidsovereenkomst bevatte onder andere een relatiebeding. Op een bepaald moment zei de werknemer de arbeidsovereenkomst op, omdat hij als directeur bij een andere onderneming wilde gaan werken. Deze andere onderneming kon worden aangemerkt als een concurrent van de werkgever. De werkgever beriep zich (onder andere) op het relatiebeding, omdat de andere onderneming dezelfde klanten als de werkgever bediende.
De werknemer was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Bij de rechter stelde de werknemer dat het relatiebeding onvoldoende duidelijk was. Het zou niet helder zijn voor welke relaties hij op grond van het relatiebeding geen werkzaamheden mocht verrichten. Een lijst met relaties waarmee de werknemer gedurende de duur van het relatiebeding geen contact mocht onderhouden, zou daarom duidelijkheid moeten verschaffen. Vanzelfsprekend zag de werkgever het verstrekken van een dergelijke lijst niet zitten. De werkgever was namelijk bang dat de werknemer na het verstrijken van de duur van het relatiebeding de volledige lijst zou gaan aflopen.
De rechter had begrip voor het bezwaar van de werkgever. Daarnaast hield de rechter rekening met het feit dat de werkgever naast de werknemer slechts één andere accountmanager had. Van de werknemer kon dan ook worden verwacht dat duidelijk was welke bedrijven onder de term ‘relatie’ in de zin van het relatiebeding vielen. De werkgever hoefde dan ook geen lijst te verstrekken van alle relaties die onder het relatiebeding in de arbeidsovereenkomst vielen.
Wat is hier nu van belang?
Je moet er als werkgever voor zorgen dat een relatiebeding voldoende duidelijk is voor de werknemer. Dit betekent echter niet direct dat je een werknemer altijd zomaar een lijst van de relevante relaties moet verschaffen. Een dergelijke lijst kan voor jou als werkgever namelijk nadelig zijn, omdat de werknemer hiermee eigenlijk een lijst ontvangt van relaties die hij mag benaderen na afloop van de duur van het relatiebeding.
Let wel op! Deze uitspraak betekent niet dat je in geen enkel geval een lijst hoeft te verschaffen van relaties die vallen onder het relatiebeding. Zo blijkt uit de rechtspraak dat grote werkgevers – waarbij slechts een klein deel van de relaties voor rekening van een werknemer komt – eerder verplicht zijn tot het verstrekken van een lijst van relaties die vallen onder het relatiebeding.
Tip
Zoals je ziet, blijft het dus wel afhankelijk van de omstandigheden binnen jouw onderneming hoe het relatiebeding eruit moet zien en of je er een beroep op kunt doen wanneer het dienstverband van een werknemer wordt beëindigd.
We kunnen ons voorstellen dat het voor jou lastig is om vast te stellen wat nu precies de kaders van het relatiebeding zijn in jouw specifieke situatie. Een tip die we je willen meegeven is dan ook in ieder geval om goed na te denken over het relatiebeding en niet zomaar een standaard bepaling op te nemen. En twijfel je over de inhoud van een relatiebeding of de verplichtingen die je hebt wat betreft het relatiebeding? Dan helpen wij je natuurlijk graag!
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je eens overleggen over een specifiek geval? Neem dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.