Op 2 mei 2023 heeft de Europese Commissie bekendgemaakt dat zij de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) en LBV...

Op 2 mei 2023 heeft de Europese Commissie bekendgemaakt dat zij de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties LBV en LBV+ goedkeurt. Dat betekent dat volgens de Commissie geen sprake is van onrechtmatige staatssteun.

Wat betekent deze nieuwe ontwikkeling voor de veehouderij?

De Commissie overweegt dat de LBV(+) in lijn is met de doelen van de European Green Deal. De voordelen van de regeling op het gebied van duurzame landbouw wegen volgens de Commissie zwaarder dan eventuele nadelige effecten voor de marktwerking. De regeling is dus noodzakelijk en evenredig om de gestelde doelen te bereiken.

Proces

De toestemming van de Europese Commissie was de laatste horde die moest worden genomen voordat de LBV(+) in werking kan treden. De minister wil de regelingen deze maand nog publiceren.  Het doel is dat de regelingen op 1 juli 2023 van start zullen gaan.

In de provincies worden regionale uitvoeringsteams ingericht om te zorgen dat de uitvoering past bij de opgave in elke provincie. De komende tijd vindt overleg plaats met medeoverheden en sectorpartijen voor een zorgvuldige voorbereiding van de uitvoering.

Wat houdt de LBV(+) in?

Met de LBV en LBV-plus worden veehouderijen uitgekocht met het oog op beperken van stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden. De regelingen worden opengesteld tot 27 februari 2028 voor agrarische bedrijven met een stikstofuitstoot boven een bepaalde norm. Deze verschilt per gebied. Om die te berekenen, wordt een online rekentool ontwikkeld.

Voor de LBV wordt € 500 miljoen beschikbaar gesteld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders in de vorm van compensatie tot 100% van de productiecapaciteit en productierechten. Met de LBV+ wordt € 975 miljoen beschikbaar gesteld voor 3000 piekbelasters. Deze regeling is hetzelfde als de LBV, met een aantal toevoegingen. De LBV+ wordt ook opengesteld voor rundveehouderijen. Voor het verlies aan productierechten geldt dat een compensatie tot 120% wordt toegestaan.

Voor de piekbelasters wordt ook een maatwerkaanpak opgetuigd. Naast de mogelijkheid om te stoppen, kunnen ondernemers ook kiezen voor het fors terugdringen van de stikstofuitstoot door (combinaties van) innoveren, omschakelen, extensiveren of verplaatsen.

Verbod

In ruil voor de beëindigingsregeling mag het betrokken agrarische bedrijf geen nieuwe veehouderij starten in Europa. Toekomstige kopers van de voormalige veehouderijlocatie zijn ook gebonden aan dit verbod. Hoe het verbod er precies uitziet en of het bijvoorbeeld ook geldt bij een bedrijfsverhuizing of omschakeling naar extensieve veehouderij, zal binnenkort duidelijk worden als de tekst van de regeling wordt gepubliceerd.

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de LBV(+)? Mail gerust naar info@hooglander-advocaten.nl of bel naar 088 0034 300.

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen over onze mogelijkheden of wil je graag vrijblijvend kennismaken? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan