Wat is onteigening?
Onteigening houdt in dat de overheid (bijvoorbeeld het Rijk, de provincies of de gemeenten) tegen schadeloosstelling grond kunnen ontnemen die in jouw bezit is.
Onteigening zorgt ervoor dat je jouw grond gedwongen moet verkopen aan de overheid, bijvoorbeeld om de aanleg van een nieuwe snelweg mogelijk te maken. Onteigening is volgens de wet alleen mogelijk in het algemeen belang. Voor onteigening gelden strenge voorwaarden omdat er sprake is van een instrument dat ingrijpend inbreuk maakt op het eigendomsrecht van personen. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Milieu & Omgeving. Zij helpen je graag verder.
Meer vragen over Over Milieu & Omgeving
Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van een bouwwerk, wordt de aanvraag getoetst aan het voor het gebied geldende bestemmingsplan. Het bevoegd gezag onderzoekt of de vergunningaanvraag past binnen het geldende bestemmingsplan.
In het geval dat de vergunning wordt geweigerd en je het niet eens bent met de weigering, kun je in de regel bezwaar aantekenen bij het orgaan dat het besluit tot weigering van de vergunning heeft genomen.
Allereerst dient de overheid als onteigenende partij te proberen om de grond die jij in eigendom hebt bij minnelijke overeenkomst te verkrijgen. Dat betekent dat de overheid met je moet onderhandelen over een mogelijke verkoop van je grond. In het geval dat jullie er samen niet uitkomen, dient een administratieve procedure te worden gestart. Tijdens de administratieve procedure kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen tegen de voorgenomen onteigening. Met de administratieve procedure kan de overheid een zogenaamd “Koninklijk Besluit” verkrijgen, waarna de gerechtelijke procedure kan worden gestart. In de gerechtelijke procedure wordt de onteigening uitgesproken en de hoogte van de schadeloosstelling bepaald. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Milieu & Omgeving. Zij helpen je graag verder.
De rechtspraak bepaalt dat je als onteigende partij in dezelfde vermogens- en inkomenspositie moet komen te verkeren als voor de onteigening. Dat betekent dat de eigenaar van een woning volledig schadeloos wordt gesteld. De waarde van de onteigende woning zal in ieder geval moeten worden vergoed.
Op de website van de Rijksoverheid, www.omgevingsloket.nl, kun je een zogenaamde “vergunningcheck” doen. Door de vergunningcheck weet je snel of je voor een (ver)bouwproject een omgevingsvergunning nodig hebt en zo ja, welke.
Ja, onteigening kan worden voorkomen door een zogenaamde ‘minnelijke regeling’ te treffen met de overheid. Door een minnelijke regeling sluit je een overeenkomst met de overheid tot verkoop van je grond. In het geval dat je er met de overheid niet uit komt, kan de overheid een onteigeningsprocedure starten.
Dit ligt aan de regels die gelden op die locatie. Soms is er geen vergunning nodig. Is er wel een vergunning nodig, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Padel is al een aantal jaren in opkomst, maar leidt bij omwonenden van de padelbanen ook regelmatig tot overlast. Als er plannen zijn voor een padelbaan bij jou in de buurt, is het verstandig om te kijken wat er volgens het omgevingsplan op die locatie is toegestaan. Daarnaast is het belangrijk dat aan de geluidsnormen wordt voldaan. De gemeente kan specifieke regels aan een vergunning verbinden die zien op geluid. Het kan dus in sommige gevallen zin hebben om bezwaar te maken tegen een vergunning voor padelbanen.
De regels over waar, en wat, gebouwd mag worden, staan in het Omgevingsplan. Elke gemeente heeft een eigen omgevingsplan waarin staat of je zonder vergunning, met een vergunning of helemaal niet mag bouwen. De regels kunnen dus per gemeente verschillen. Kijk dus goed welke regels er van toepassing zijn op jouw perceel!
De meeste vergunningen worden omgezet naar een vergunning die nodig is op basis van de Omgevingswet. Heb je dus een vergunning en is er onder de Omgevingswet nog steeds een vergunning nodig? Dan wordt die automatisch omgezet. Heb je een vergunning aangevraagd, maar is die nog verleend vóór 1 januari 2024? Dan wordt die vergunning in principe afgehandeld op basis van het oude recht. Hiervoor gelden wel een paar uitzonderingen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen vergunning van rechtswege meer verleend.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Sommige activiteiten (zoals bouwen) zijn niet toegestaan, tenzij er een vergunning voor is verleend. In dat geval kan er gewoon een omgevingsvergunning worden aangevraagd.