Ik heb een woning gekocht en na de levering blijkt dat sprake is van een verborgen gebrek, wat kan ik het beste doen?
Laat de verkoper zo snel mogelijk weten dat je een (verborgen) gebrek hebt ontdekt. Afhankelijk van de houding van de verkoper heb je een aantal juridische handelingen die je kunt verrichten, zoals het sturen van een brief, het inschakelen van een deskundige of het starten van een procedure.
Het heeft de voorkeur om altijd eerst met de verkoper te kijken of je er onderling uit kunt komen. Uiteraard geven wij je graag advies hierover, of kunnen we hierbij bemiddelen.
Kom je er samen niet uit of wil je sowieso juridische hulp inschakelen, dan zal de advocaat of jurist eerst een aantal zaken voor je uitzoeken. Zo moet er worden uitgezocht of de verkoper, juridisch gezien, kan worden aangesproken op het gebrek. Dit heet een grondslag. Om te weten of dit mogelijk is wordt als eerste stap gekeken wat de aan- en verkopende partij met elkaar hebben afgesproken in een overeenkomst, zoals een koopovereenkomst.
Het is gebruikelijk om in de koopovereenkomst op te nemen hoe wordt omgegaan met verborgen gebreken. Dit kan betekenen dat er een risicoverdeling is opgenomen met een mogelijke vergoeding. Het is dus van belang om eerst te kijken wat partijen contractueel hebben afgesproken en wat dat betekent voor het instellen van een (schade) claim. Twijfel je of de verkopende partij bewust zaken uit de koopovereenkomst heeft gehouden of wil je weten waar je recht op hebt? Onze collega’s van het vakgebied Vastgoed & Projectontwikkeling helpen je graag!
Wist je dat wij je ook kunnen helpen bij het opstellen van een sluitende overeenkomst? Zo voorkom je problemen vooraf!
Meer vragen over Over Vastgoed & Projectontwikkeling
In de Huurprijzenwet zijn regels vastgesteld waar men rekening mee moet houden bij het bepalen van de huurprijs. Deze dient namelijk in overeenstemming te zijn met de kwaliteit van de woning. Aan de hand van een puntenstelsel kan men opmaken hoe het met de kwaliteit van de woning gesteld is.
Wettelijk is vastgelegd dat de verhuurder verplicht is om op verzoek van de huurder gebreken aan het huurpand te herstellen, tenzij er sprake is van een kleine reparatie. In dat geval dient de huurder het gebrek te herstellen. Een kleine reparatie is bijvoorbeeld het vervangen van lampen.
Afhankelijk van de aard van het pand, kan de verhuurder de huurovereenkomst niet zomaar opzeggen. In de huurwet zijn gronden vastgelegd waarop de verhuurder in ieder geval op kan zeggen.
Op de website van de Rijksoverheid, www.omgevingsloket.nl, kun je een zogenaamde “vergunningcheck” doen. Door de vergunningcheck weet je snel of je voor een (ver)bouwproject een omgevingsvergunning nodig hebt en zo ja, welke.
Ja, onteigening kan worden voorkomen door een zogenaamde ‘minnelijke regeling’ te treffen met de overheid. Door een minnelijke regeling sluit je een overeenkomst met de overheid tot verkoop van je grond. In het geval dat je er met de overheid niet uit komt, kan de overheid een onteigeningsprocedure starten.
De mogelijkheid om vergoeding van planschade te claimen ontstaat wanneer de waarde van een onroerende zaak (bijvoorbeeld een woning) daalt ten gevolge van (onder meer) een wijziging van het bestemmingsplan. Daarbij kun je denken aan de bouw van een hoog appartementencomplex naast je woning, waardoor je woning aan uitzicht en zon verliest en daardoor in waarde daalt.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je wilt bouwen. Voor grotere projecten (zoals de bouw van een huis of bedrijfshal) heb je veelal een vergunning nodig.
Over het algemeen is het niet mogelijk om eenzijdig een huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds, dat wil zeggen voordat de overeengekomen looptijd is verstreken, te beëindigen door opzegging. Dit is alleen anders als er een rechtsgeldig tussentijds opzeggingsbeding is opgenomen in de huurovereenkomst.
Verder is het onder omstandigheden ook mogelijk om een huurovereenkomst te ontbinden, maar dan moet de ander zijn verplichtingen niet zijn nagekomen (wanprestatie) en moet de ontbinding gelet op haar gevolgen rechtvaardig zijn. Hier is niet snel sprake van. Onze in huurrecht gespecialiseerde advocaten helpen je graag!
In een huurrelatie verschaft verhuurder woongenot aan zijn huurder en de huurder dient zich als “goed huurder” te gedragen. Dit betekent dat een huurder geen overlast mag veroorzaken. Onder overlast valt niet alleen geluidsoverlast, maar bijvoorbeeld ook bedreiging, vernieling en stankoverlast. De omgeving van de huurder kan hinder ondervinden van de overlast, waardoor zij in hun woongenot worden geschaad. Onze in huurrecht gespecialiseerde advocaten adviseren je graag.
De advocaten en juridische specialisten van Hooglander ontnemen graag jouw zorgen rondom een geschil binnen het burenrecht.