Hoe bewijs je dat je auteursrecht hebt?
Juist omdat het niet nodig, maar dus ook niet mogelijk is om je auteursrecht te registeren, is het als maker van een werk soms lastig te bewijzen dat jij de rechthebbende van het auteursrecht bent.
Er zijn echter wel mogelijkheden die het bewijzen hiervan makkelijker maken. Verstuur het werk aangetekend in een dichtgeplakte envelop naar jezelf en OPEN DEZE NIET. De poststempel op de envelop is namelijk het bewijs dat het werk op een bepaalde datum al bestond. -Het is ook mogelijk om je bewijspositie te versterken door een depotakte bij de notaris. Op deze depotakte staat een datum. Omdat een depotakte een zogenaamde ‘authentieke akte’ is, heeft deze dwingende bewijskracht. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Meer vragen over Over Online, Privacy & Intellectueel Eigendom
Een handelsnaam is enkel de naam waaronder een onderneming wordt gevoerd. Een merk kan naast een bedrijfsnaam, ook een productnaam, een logo, etiket of vorm e.d. zijn. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Nee, je hoeft uw merk niet verplicht te registeren. Maar volgens de Benelux Merkenwet geeft het enkel gebruik van een merk geen aanspraak op bescherming. Volgens het Benelux Verdrag voor de Intellectuele Eigendom (BVIE) wordt het uitsluitend recht op een merk verkregen door registratie. Zonder merkinschrijving wordt geen merkrecht verkregen en kan in beginsel niet worden opgetreden tegen inbreukmakers. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Een handelsnaam wordt volgens de wet gezien als de naam waaronder een onderneming of een onderdeel daarvan wordt gedreven. In de handelsnaamwet is bepaald dat iemand zijn onderneming niet mag drijven onder een naam die reeds door een ander wordt gebruikt. Ook mag een naam die daar slechts in geringe mate van afwijkt gebruikt worden als daardoor verwarring te duchten is. Mochten verschillende ondernemingen aanspraak maken op het gebruik van dezelfde handelsnaam, dan geldt dat de Handelsnaamwet degene met de oudste handelsnaam beschermd. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Volgens het Benelux Verdrag voor de Intellectuele Eigendom (BVIE) worden als merken beschouwd “alle tekens die vatbaar zijn voor grafische voorstelling, met name woorden, met inbegrip van namen van personen, tekeningen, letters, cijfers, vormen van waren of verpakking, mits zij de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden”. Hieronder valt een woord, logo, etiket, vorm en zelfs geur of klank. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Er is geen verschil tussen een octrooi en een patent. “Octrooi” is de Nederlandse term, “patent” is het Engelse woord voor octrooi, dat we als leenwoord overgenomen hebben. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Jazeker. In het Beneluxverdrag Intellectuele Eigendom is geregeld dat een merk pas beschermd is na registratie. Als een merk niet wordt gedeponeerd en ingeschreven, kan er ook niet opgetreden worden tegen inbreuk. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Een octrooi beschermt de uitvinding voor een maximum van 20 jaar, maar dit kan ook korter zijn. Dit is geheel afhankelijk van het besluit om de bescherming keer op keer te verlengen (tegen een jaarlijkse vergoeding). Zo lang er sprake is van een geldig octrooi, mag niemand anders de uitvinding namaken. Daardoor ontstaat de gelegenheid voor de uitvinder om de ontwikkelingskosten terug te verdienen. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Online, Privacy & Intellectueel Eigendom. Zij helpen je graag verder.
Octrooi kan worden aangevraagd bij het daarvoor bestemde bureau. Het is verstandig om je te laten vertegenwoordigen door een octrooigemachtigde. Ons team online, privacy & Intellectueel eigendom staan je graag bij.
Een octrooi of een patent is een exclusief eigendomsrecht om je uitvinding gedurende een periode in de toekomst te beschermen. De uitvinder kan door middel van octrooirechten anderen verbieden om de beschermde uitvinding te maken, gebruiken, (door)verkopen of beheren.