Afgelopen woensdag haalde de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling.
Afgelopen woensdag haalde de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling. De gevolgen hiervan voor toekomstige bouwprojecten zijn natuurlijk enorm.
Maar let op: de uitspraak kan ook vergaande gevolgen hebben voor lopende projecten.
Wat betekent dit voor jou?
De kans bestaat namelijk dat dergelijke projecten stilgelegd gaan worden, of dat reeds verleende vergunningen aangetast kunnen worden. Dit alles leidt tot grote risico’s op vertraging van lopende projecten.
Dit kan weer leiden tot problemen bij de nakoming van overeenkomsten die zijn gesloten voor de uitvoering van deze projecten. Kunnen de termijnen nog wel gehaald worden die zijn overeengekomen tussen bijvoorbeeld gemeente en projectontwikkelaar of tussen ontwikkelaar en aannemer, maar ook bijvoorbeeld de termijnen uit de koop- en/of aannemingsovereenkomsten?
Dat er bij diverse bouwprojecten vertraging gaat optreden lijkt dus vrijwel zeker. De vraag is: hoe ga je hier als ondernemer mee om?
Wat voor gevolgen heeft deze vertraging op de overeenkomsten die je als ondernemer al hebt gesloten? Voor wiens rekening en risico komt de schade die wordt geleden door deze vertraging? Kun je als ondernemer de uitspraak van de afdeling wellicht opvoeren als onvoorziene omstandigheid?
Maar ook: hoe gaan je als ondernemer om met deze uitspraak bij het sluiten van toekomstige overeenkomsten voor bouwprojecten?
Advies nodig?
Heb je als ondernemer voor een bouwproject al overeenkomsten gesloten, of stond je op het punt dat te doen? We kunnen ons voorstellen dat de uitspraak van de afdeling voor grote vraagtekens heeft gezorgd.
Wil je even sparren of heb je advies nodig? Onze advocaten Wesley Rhoe of Sharon Janssen helpen je graag!
Check onze website de komende tijd voor meer nieuws over verbintenisrechtelijke gevolgen van stikstof op het gebied van “stikstofrechten” en extern-salderen.