Sinds de invoering van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het mogelijk om als debiteur een akkoord aan te bieden.

Sinds de invoering van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het in bepaalde gevallen mogelijk om als debiteur een akkoord aan te bieden aan crediteuren. De rechtbank kan dit akkoord vervolgens goedkeuren (homologeren), waarna alle schuldeisers aan het akkoord zijn gebonden. Dit is bedoeld om een faillissement te voorkomen voor een onderneming die al enige tijd verlies draait, maar in de kern wel gezond is. Dat klinkt positief voor de schuldenaar, maar wat betekent dit voor jou als schuldeiser en wat kun je doen?

Beter af met een WHOA-akkoord?

Het WHOA-traject komt pas in beeld als een schuldenaar niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Een faillissement is dus in zicht. Het uitgangspunt is dat je als schuldeiser beter af bent met een WHOA-akkoord, dan bij een faillissement. Om dit te kunnen beoordelen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de financiële situatie van de debiteur. Zijn er bijvoorbeeld verhaalsmogelijkheden in het buitenland?

Indeling in klassen

Een belangrijk onderdeel van WHOA-procedure is dat de schuldenaar zijn schuldeisers kan indelen in klassen. Deze verschillende klassen kunnen een verschillende regeling aangeboden krijgen. Als je het niet eens bent met de klasse waarin de schuldenaar jou heeft ingedeeld kun je hiertegen in beroep gaan. Per klasse wordt vervolgens gestemd over het akkoord. Als de meerderheid binnen één of meer klasse(n) ingestemd heeft met het akkoord, zal de schuldenaar het akkoord voorleggen aan de rechtbank.

Als schuldeiser kun je op dat moment nog vragen aan de rechter om het akkoord niet goed te keuren. De rechtbank kan het goedkeuren van het akkoord slechts op 3 gronden weigeren. Dit kan als:

  • De procedurevoorschriften niet goed zijn toegepast.
  • Het akkoord onredelijk is omdat schuldeisers of aandeelhouders een slechtere positie krijgen dan bij faillissement.
  • Er sprake is van één van de weigeringsgronden (bijvoorbeeld als de nakoming van het akkoord niet voldoende zeker is of als het akkoord door bedrog tot stand is gekomen).

Ben alert

Het is vooral belangrijk om scherp te zijn en eventueel onderzoek te doen. Welke verhaalsmogelijkheden heeft jouw schuldenaar? In welke klasse word je ingedeeld en klopt dit? Is er nog een andere reden om de rechter te vragen het akkoord niet goed te keuren? Bovendien heb je gedurende het hele WHOA-traject als schuldeiser een klachtplicht. Dit betekent dat van jou verwacht wordt dat je aan de bel trekt als je het ergens niet mee eens bent. Tegen de goedkeuring van de rechter staat géén hoger beroep open, het is dus opletten geblazen. Hou hierbij wel in je achterhoofd dat de bedoeling van de WHOA is dat schuldeisers beter af zijn dan bij een faillissement. In veel gevallen zal het akkoord gaan met het WHOA-voorstel dan ook het hoogst haalbare zijn.

Contact
Biedt je debiteur een akkoord aan en wil je meer weten over wat dit voor jou betekent? Bel dan naar 088 0034 300 of mail naar info@hooglander-advocaten.nl!

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen over onze mogelijkheden of wil je graag vrijblijvend kennismaken? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan