In veel contracten, c.q. overeenkomsten die met een ondernemer of een bedrijf worden gesloten, worden algemene voorwaarden van toepassing verklaard (leveringsvoorwaarden en inkoopvoorwaarden).
De problematiek van de algemene voorwaarden is heel divers. Algemene voorwaarden moeten op correcte wijze van toepassing verklaard worden. Deze moeten voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst worden overhandigd. Daarnaast mogen algemene voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn. Door middel van deze voorwaarden kan een ondernemer duidelijkheid scheppen over zijn juridische positie en zijn juridische positie versterken.
Het opstellen van goede algemene voorwaarden is dus van groot belang. Het is echter wel maatwerk! Voorkomen is beter dan genezen.
Wij helpen met:
Een transparant proces, dat vinden wij belangrijk.
De doelen van Hooglander
Een ondernemer wil ondernemen! Wij als Hooglanders maken dat zo makkelijk mogelijk. Wij begrijpen dan ook dat je snel, duidelijk en vooral ook goed geholpen wil worden. Directe lijnen, zonder gedoe. Neem eenvoudig contact met ons op!
De mensen van Hooglander
Net als jij, vermijden we liever conflicten dan ze op te moeten lossen. Daarom leren we jou graag echt kennen, spreken we duidelijke taal en delen we proactief onze kennis. Toch procederen? Maak kennis met ons team, wij staan er voor je!
Veelgestelde vragen
We hebben enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel, app of mail ons eenvoudig!
Veelgestelde vragenDat kan als deze algemene voorwaarden rechtenvrij zijn, maar het is niet verstandig. Je bent het meest gebaat bij voorwaarden die aansluiten bij wat je bedrijf doet, op maat gemaakte voorwaarden dus. Het is daarom aan te raden om de Algemene Voorwaarden zelf op te (laten) maken. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
Of je als oproepkracht recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte, is afhankelijk van het soort oproepcontract dat je hebt. Bij een oproepcontract met voorovereenkomst geldt dat wanneer je ziek wordt tijdens een oproepperiode, jouw werkgever je minstens 70% van je loon over de afgesproken periode betaalt.
Als je niet juridisch onderlegd bent is het soms lastig te beoordelen of het contract wat je gevonden hebt goed is en aansluit op je wensen en behoeften. Op het oog ziet het er wellicht volledig uit, maar helaas komen wij regelmatig tegen dat het contract niet aansluit op de specifieke omstandigheden van het geval. Er ontbreken dan bijvoorbeeld belangrijke bepalingen of sommige bepalingen in het contract kunnen zelfs onjuist zijn of in strijd met de wet. Bijgevolg kan het voorkomen dat je contract ongeldig is. Daarom is het belangrijk dat je een contract altijd laat controleren door een deskundige!
In Nederland is er sprake van een duaal ontslagstelsel, omdat de werkgever twee ontslagroutes heeft waarmee hij de arbeidsovereenkomst met een werknemer kan beëindigen: opzegging met toestemming van het UWV of ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. Mocht u vragen hebben neem dan contact op met ons team onderneming, contracten en algemene voorwaarden. Zij helpen u graag verder.
Als je algemene voorwaarden hanteert, heeft dat een aantal voordelen. Zo is de tegenpartij altijd op de hoogte van de door jou gestelde regels. Dit schept duidelijkheid tussen jou en de tegenpartij. Het onderhandelen over een overeenkomst wordt aanzienlijk verkort, omdat een groot gedeelte van de bepalingen al in de Algemene Voorwaarden is opgenomen. Hierdoor kun je bepaalde conflicten voorkomen. Dit zorgt er over het algemeen voor dat je meer zekerheid hebt. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
We hebben enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel, app of mail ons eenvoudig!
Veelgestelde vragen