Krijg ik als oproepkracht loon als ik ziek ben?
Of je als oproepkracht recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte, is afhankelijk van het soort oproepcontract dat je hebt. Bij een oproepcontract met voorovereenkomst geldt dat wanneer je ziek wordt tijdens een oproepperiode, jouw werkgever je minstens 70% van je loon over de afgesproken periode betaalt.
Als dit lager is dan het minimumloon, heb je recht op het minimumloon. Als de oproep afloopt, is het arbeidscontract ook afgelopen. De werkgever hoeft dan ook geen loon meer te betalen. Ook als je ziek wordt buiten een oproepperiode heb je geen recht op loon. Bij een nul-urencontract krijg je tijdens een oproepperiode ten minste 70% van het loon over de afgesproken periode die je zou werken. Als dit lager is dan het minimumloon, krijg je het minimumloon. Na afloop van een oproep heb je geen recht meer op loon, ook niet als je dan nog ziek bent. Indien je ziek bent buiten de oproepperiode heb je geen recht op doorbetaling van het loon. Zolang het arbeidscontract nog duurt heb je ook geen recht op een ziektewetuitkering. Bij een min-maxcontract heb je recht op minstens 70% van het loon over je garantie-uren. Als dit bedrag lager is dan het minimumloon, krijg je het minimumloon. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
Meer vragen over Over Onderneming, Contracten & Algemene Voorwaarden
In Nederland is er sprake van een duaal ontslagstelsel, omdat de werkgever twee ontslagroutes heeft waarmee hij de arbeidsovereenkomst met een werknemer kan beëindigen: opzegging met toestemming van het UWV of ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. Mocht u vragen hebben neem dan contact op met ons team onderneming, contracten en algemene voorwaarden. Zij helpen u graag verder.
Als je algemene voorwaarden hanteert, heeft dat een aantal voordelen. Zo is de tegenpartij altijd op de hoogte van de door jou gestelde regels. Dit schept duidelijkheid tussen jou en de tegenpartij. Het onderhandelen over een overeenkomst wordt aanzienlijk verkort, omdat een groot gedeelte van de bepalingen al in de Algemene Voorwaarden is opgenomen. Hierdoor kun je bepaalde conflicten voorkomen. Dit zorgt er over het algemeen voor dat je meer zekerheid hebt. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
De bepalingen die opgenomen worden in de Algemene Voorwaarden mogen niet onredelijk bezwarend zijn voor de tegenpartij. De wet kent een zogenaamde ‘zwarte’ (artikel 6:236 BW) en ‘grijze’ (artikel 6:237 BW) lijst. De bepalingen op de zwarte lijst zijn in ieder geval onredelijk en mogen dus niet in de voorwaarden worden opgenomen. De bepalingen op de grijzen lijst kunnen onredelijk bezwarend zijn, het is aan de ondernemer om te bewijzen dat zo’n bepaling in zijn voorwaarden niet onredelijk is. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
Dat kan als deze algemene voorwaarden rechtenvrij zijn, maar het is niet verstandig. Je bent het meest gebaat bij voorwaarden die aansluiten bij wat je bedrijf doet, op maat gemaakte voorwaarden dus. Het is daarom aan te raden om de Algemene Voorwaarden zelf op te (laten) maken. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons team Onderneming, Contracten en Algemene Voorwaarden. Zij helpen je graag verder.
Algemene Voorwaarden zijn niet verplicht. Het is echter wel verstandig om Algemene Voorwaarden op te stellen. In de Algemene Voorwaarden worden onder andere regels opgenomen over de betaling, levering en de aansprakelijkheid, maar ook garantie- en servicevoorwaarden kunnen hierin opgenomen worden. Mocht u vragen hebben neem dan contact op met ons team onderneming, contracten en algemene voorwaarden. Zij helpen u graag verder.
Als je niet juridisch onderlegd bent is het soms lastig te beoordelen of het contract wat je gevonden hebt goed is en aansluit op je wensen en behoeften. Op het oog ziet het er wellicht volledig uit, maar helaas komen wij regelmatig tegen dat het contract niet aansluit op de specifieke omstandigheden van het geval. Er ontbreken dan bijvoorbeeld belangrijke bepalingen of sommige bepalingen in het contract kunnen zelfs onjuist zijn of in strijd met de wet. Bijgevolg kan het voorkomen dat je contract ongeldig is. Daarom is het belangrijk dat je een contract altijd laat controleren door een deskundige!