Stel je vraag
Het antwoord op die vraag, is afhankelijk van omstandigheden van het geval, zoals het moment waarop de schade is veroorzaakt, en of de werknemer de bedoeling heeft gehad schade aan te richten, dan wel zich ervan bewust was dat de schade door zijn handelen zou kunnen ontstaan.
Is de schade veroorzaakt buiten het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst om, dan is de werknemer in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de schade die is ontstaan. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Uit de rechtspraak volgt dat dat ruim moet worden uitgelegd. Schade die ontstaat tijdens een bedrijfsfeestje, moet bijvoorbeeld ook worden gezien als schade die is ontstaan tijdens het uitvoeren van werk.
Schriftelijk afspreken dat werknemer wel persoonlijk aansprakelijk is
Van bovenstaande kan in een schriftelijke overeenkomst afgeweken worden, waardoor de medewerker wel aansprakelijk is, op voorwaarde dat de medewerker zich verzekert tegen het risico dat hij loopt (artikel 7:661 lid 2 BW). Volgt uit de polisvoorwaarden van de verzekering dat de werknemer een eigenrisico draagt, dan is de werknemer voor dit bedrag dus niet verzekerd. Deze niet-verzekerde schade komt dan in beginsel voor rekening van de werkgever, tenzij de medewerker opzettelijk of bewust roekeloos handelde.
Bewijslast
Is een werkgever van oordeel dat de werknemer persoonlijk aansprakelijk is voor schade die de werknemer heeft veroorzaakt, dan rust op de werkgever de bewijslast van zijn stelling.
Heb je vragen over bovenstaande, neem dan contact op met één van onze specialisten van team Arbeid & Reorganisatie.